Dagbok från Moskva: ”Är inlåst i min lägenhet” / by Maria Georgieva

Foto: Alexander Roslyakov

Foto: Alexander Roslyakov

Coronavirusets framfart ger Putin en möjlighet att fullt ut pröva sitt högteknologiska övervakningssystem. Journalisten Maria Georgieva skriver dagbok från en påtvingad karantän i sin lägenhet i Moskva.

Publicerad 2020-03-27 för Svenska Dagbladet ›

Prolog

Jag sitter i karantän, inlåst i min lägenhet i Moskva. Höjdpunkten under min ofrivilliga isolering är att smyga ut för att slänga soporna, vilket myndigheter har bekräftat ska vara tillåtet. Men det kan ändras på ett ögonblick. Med skyddsmask och gummihandskar som rekvisita går jag med raska steg mot containrarna på andra sidan gatan.

Jag vet att jag är övervakad, som en sorts passiv deltagare i ett avsnitt av ”Big Brother”. En statist i ett soptunne-lajv, där tekniken är sugen på att lära känna oss bättre än oss själva.

17 mars, dag 1 i karantän

Vi promenerar till balkongen. I närheten står statyn av poeten Vladimir Majakovskij och kastar sin skugga över Triumfalnaja-torget. Under solens strålar argumenterar vi: ska vi meddela myndigheterna att min ryska rumskamrat Aleksandr nyligen återvänt från London? Tidpunkten sammanfaller med att Ryssland skärper sin 14 dagar långa karantänregel till att gälla alla som reser in från utlandet – från att tidigare bara ha omfattat dem från länder som drabbats värst av covid-19.

Personer som delar samma hushåll hamnar automatiskt i hemmakarantän. Vad händer med vår rörelsefrihet? Varför ska vi sitta i ett hemma-fängelse frivilligt!? protesterar jag.

Maria Georgieva tillåts bara gå ut för att slänga soporna, då iförd skyddsmask och gummihandskar – och övervakad av en kamera. Foto: Alexander Roslyakov

Aleksandr oroar sig för att han tar en onödig risk om han inte anmäler sig själv, i en osäker tid i världens största land när det är enklare att låtsas om att viruset inte finns. Rädslan är hårdvara. En rustning som skyddar mot det auktoritära systemet, men också ett hinder från att gå under radarn.

Slutligen bestämmer vi oss för att ringa Rospotrebnadzor, ryska folkhälso- och konsumentmyndigheten. Vi uppger adress, telefonnummer, skickar in kopior på våra pass. De skannas och laddas upp i en databas. Bilder på våra ansikten skickas till myndigheten som övervakar oss om vi lämnar lägenheten.

Anonyma källor säger till dagstidningen Vedomosti att ett undantagstillstånd kan komma att utlysas i Moskva inom några dagar – redan i slutet av denna vecka. Uppgifterna dementeras, men inrikesministeriet fick ändå i uppdrag att förbereda sig inför ett sådant scenario.

I butikerna gapar hyllorna tomma, bovetet är slut. Aleksandr panikbeställer mat via appar för hemleverans.

Soporna är slängda och dagens utflykt är över. Maria Georgieva återvänder raskt till sin karantän i lägenheten. Foto: Alexander Roslyakov

Det är oklart om Ryssland hanterat coronavirusets första skede på ett framgångsrikt sätt, med tur eller med inkompetens. Kanske är det en kombination.

För bara några dagar sedan var budskapet från Kreml att ”allting är under kontroll”. Till dess att Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin inför Rysslands president Vladimir Putin uppgav att situationen allvarligt har förvärrats, och att antalet smittade är mycket högre: ”Det finns många fler sjuka” (än den officiella siffran).

Dagligen stiger siffran med cirka 30 procent. I stället för att ta intryck av borgmästare Sobjanin meddelade Putin i sitt första corona-tal till nationen att människor får ledigt i en vecka. Ryssarna uppmanas stanna hemma – men det var inget tal om social distansering.

– Putin kämpar inte mot coronaviruset, utan mot sina sjunkande opinionssiffror, säger statsvetaren Tatiana Stanovaja, som driver den ryska politiska analysfirman R.Politik, och menar att den ryske presidenten försöker distansera sig från att på federal nivå utlysa hårdare åtgärder.

IMG_2300.jpg

19 mars, dag 3

Jag gör yoga varje morgon, tänker att jag skulle kunna bli duktig på att sitta fängslad. Anpassning går fort.

För rumskamraten har Melania Trumps nya Youtube-video blivit en ritual: ”Det här kommer inte att vara för evigt,” säger Melania och kisar. En alienerad bön som påminner att vi åtminstone går igenom det här tillsammans. Vi imiterar henne, viker oss av skratt.

På nätterna beger vi oss till en sandstrand via Youtube. Klarblå vågor sköljer undan isoleringen.

Vladimir Putin kan sitta kvar vid makten till 2036, i princip på livstid, men dessa grundlagsändringarna måste godkännas i en nationell omröstning.

– Ingen vill ha panik inför omröstningen [som Putin har skjutit upp på obestämd tid]. Myndigheterna oroar sig för att framstå som svaga, förklarar statsvetaren Tatiana Stanovaja.

20 mars, dag 5

En vän från utsidan skickar ett meddelande. ”Känner du inte att du också vill se solen just nu?” Jag brukar löpträna, men springer inga maraton på balkongen. Försöker överblicka stunden, hör av mig till släktingar i fyra länder, redaktörer i London och i Stockholm, intervjupersoner i Minsk, i Kiev och i andra delar av Ryssland. Min mamma hälsar att 93-åriga mormor håller sig hemma, men kämpar. ”Ni är så lika. Hon kan inte heller sitta stilla,” säger mamma.

Den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB kunde inte övervaka 240 miljoner medborgare 24 timmar om dygnet, den kunde inte heller sätta en agent på varje medborgare. Nu kan regeringar förlita sig på övervakningskameror i stället, algoritmer i stället för agenter.

Kina använder teknologi för att övervaka och hantera spridningen av coronaviruset. Karantäner, smittspridare och nya fall övervakas med hjälp av mobiltelefoner och kameror. Ryssland vill inte vara sämre och följer efter det kinesiska exemplet med att införa sensorer som känner igen ansikten på offentliga platser.

Moskva har redan kommit en bit på väg. Coronautbrottet blir ett test av Putins övervakningssamhälle. Sedan februari har tusentals moskoviter, i synnerhet de som återvänder från länder som drabbats av covid-19, utsatts för en strikt 14-dagars hemkarantän för att förhindra att sjukdomen sprider sig.

23 mars, dag 8

Lägenheten har förvandlas till en produktiv liten nyhetsbyrå. Vi ringer experter, gör intervjuer på flera språk, och avbryter varandras arbete stup i kvarten. Bättre skämt avslutas med signaturmelodin från tv-serien ”Curb your enthusiasm”.

Vi överlever karantänen och isoleringen ett meme i taget.

Duman, underhuset i ryska parlamentet, förbereder en lag som innebär att människor som rymmer från karantän, eller återvänder från utlandet och inte sitter sina lagstadgade 14 dagar i karantän, kan fängslas i upp till sju år och hotas med bötesstraff om de smittar andra människor. Skulle andra människor dö utökas straffen.

Moskvapolisen har redan identifierat nästan 200 personer som kränkt eller rymt från sin karantän sedan februari, tack vare övervakningssystemen. Kraften i systemet vilar på att täppa igen risker. Människor ska inte kunna undkomma de cirka 170 000 kameror som har placerats på offentliga platser i Moskva under det senaste decenniet. En stor del av kamerorna är kopplade till sensorer och artificiell intelligens som kan identifiera de ansikten som flimrar förbi. Ett panoptikon för moderna tider.

26 mars, dag 10

Vi har fem dagar kvar av vår karantän. När vi slipper ut kommer Moskvas alla parker och butiker att vara stängda, med undantag för mataffärer och apotek. Utanför promenerar människor som vanligt. Vissa gör en grej av att de håller avstånd. Andra verkar inte ett dugg berörda och ifrågasätter varför det råder ”corona-hysteri”.

Hemma lagar vi borstj, rödbetssoppa.

– Vi bor i en stat som inte litar på sina medborgares omdömen. Hoppas alla blir rädda och stannar hemma så att vi inte blir smittade när vi släpps ut, säger Aleksandr och garvar.

Den nya tech-intresserade ryska premiärministern Michail Misjustins vill hålla koll på corona-smittade baserat på data från mobiloperatörer, i syfte att spåra personer som har varit i närheten eller haft kontakt med smittade. Alla som kan vara i riskzonen kommer att få sms med uppmaning om att isolera sig.

– Ryssland vill följa efter Kina och bekämpa viruset med teknologi. Men människor måste ge sitt samtycke till att uppgifterna lagras, säger juristen Stanislav Seleznev, som tar emot klagomål på människorättsorganisationen Agora.

Utvecklingen nu blir en testballong för ett system som i framtiden kan användas för politiska ändamål, vilket kan ge makthavarna möjlighet att manipulera information på sätt som inte är lagliga, förklarar Seleznev.

– Människor är inte uppdaterade om vilka rättigheter de har. Coronaviruset är en ursäkt för att utvidga experimentet, och skapa ett system som gör intrång i människors privatliv. Det kan användas för politiska ändamål, säger Stanislav Seleznev, som befarar att mänskliga rättigheter kommer att inskränkas.

27 mars, dag 11

Fyra dagar kvar i karantän. Vi ska se filmen ”Contagion” en gång till. Återstår att se om Aleksandrs förhoppning om folktomma gator har slagit in på tisdag när vi slipper ut ur vår lägenhet efter de lagstadgade 14 dagarna och äntligen får träda ut i friheten. Fortsatt övervakade lär vi dock vara även där ute.