Fyra nordiska public service-bolags grävande redaktioner gjorde en storgranskning av den ryska underrättelseaktiviteten som riktas mot Norden. Dokumentärserien “Skuggkriget” fick sin gemensamma nordiska premiär den 19 april.
Europas säkerhetsläge förändrades dramatiskt den 24 februari 2022. Finlands och Sveriges Nato-ansökningar bidrog också till den ryska underrättelsetjänstens ökade intresse för Norden.
De nordiska grävredaktionerna inledde ett samarbete för att undersöka vad det här kan betyda i praktiken. Kan man tala om hybridkrigföring och förberedelser för hybridkrig - och riktas det också mot de nordiska länderna?
Resultatet av det journalistiska samarbetet är den tredelade tv-serien Skuggkriget, som fick genomslag över hela världen.
Granskningen har gjorts med stöd av Nordvision, som är en stiftelse med uppgift att stärka public service-produktioner i de nordiska länderna.
Tillsammans med kollegor från Finland, Sverige, Norge och Danmark deltog jag i projektet som granskande reporter och gjorde kartläggningar, spaningsarbete och källrekrytering. Totalt genomförde vi intervjuer med hundratals personer. Research och annat redaktionellt arbete har gjorts både gemensamt och separat. En så här avancerad journalistisk bedrift hade inte kunnat genomföras utan ett gemensamt och öppet nordiskt samarbete.
I avsnitt 1 kommer Uppdrag granskning kommer över en lista på misstänkta spioner. En intensiv jakt efter Putins utsända i Sverige inleds. Genom ett unikt spaningsarbete upptäcker reportrarna en lögn som hotar rikets säkerhet. SVT kan tillsammans med DR, NRK och Yle avslöja hur Ryssland spionerar på oss i hemlighet.
Se hela serien här
Vi producerade tillsammans med DR i Danmark även en podcast på engelska.
Lyssna på Coldfront här
Ett mål med Skuggkriget var att skapa en offentlig diskussion om den gemensamma hotbilden. Och den diskussionen har vi definitivt fått i gång.