Tystnaden är talande - därför gratulerar Vladimir Putin inte Joe Biden / by Maria Georgieva

tv4+usavalet+kreml.jpg

Rapporterade för Tv4 under presidentvalet i USA på plats från Moskva ›

Här & här

Enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov hoppas Ryssland på dialog med USA:s framtida president.

Det är samma mantra som vevas och upprepas nu som under valkampanjerna. Rysslands president Vladimir Putin gratulerar inte Joe Biden riktigt än eftersom det "finns vissa rättsliga förfaranden och Kreml inväntar det officiella valresultatet," meddelade Kremls talesperson Dmitrij Peskov på måndagen under en presskonferens via telefon.

På frågan om varför Putin gratulerade Trump så snart det stod klart att han drog i från under valet 2016 sa Peskov att “saker och ting var annorlunda då: Hillary Clinton förklarade sig besegrad,” och hotade inte att dra igång rättsliga förfaranden för att bestrida rösträkningen.

Kreml avvaktar, och det är i linje med hur de brukar reagera. Men tystnaden är talande. Moskvas band till Washington har kraftigt försämrats de senaste fyra åren efter Rysslands annektering av Krimhalvön i Ukraina år 2014. Joe Biden var USA:s vice president under Barack Obama då.

Här i Moskva har man inga illusioner om att relationerna med Ryssland skulle förbättras med demokraterna i Vita Huset.

En mer förutsägbar administration i Vita Huset kan samtidigt vara "ljusglimten" som Ryssland har väntat på, men att Trump inte sitter vid presidentmakten för inte med sig några garantier för att kontaktytorna mellan Washington och Moskva ska vända och bli mer framgångsrika för Ryssland.

Kreml har också ett långt minne. Under 2011 sa vice president Biden att om han vore herr Putin, skulle han inte ställa upp i ett ytterligare presidentval - det skulle vara dåliigt för landet och för Putin själv.  Men Kreml anpassar sin taktik. Joe Biden har kallat Ryssland "det största hotet" mot Amerika.

Biden och Putin är inte en självklar matchning i den geopolitiska himmelen, Moskva fruktar att Bidens ordförandeskap kommer att innebära mer tryck och fler sanktioner från Washington.

Det tycks finnas en förväntan att Biden kommer att stötta NATO fullt ut och använda internationella organisationer för att uppnå amerikanska mål.

Visst finns det ryska ledare som förväntar sig att Joe Biden, om han blir vald, skulle vara mer kritisk mot Rysslands geopolitiska agenda, men det finns ingen “linje” i hur de som jobbar med USA-frågor inom den ryska regeringen ser på Biden.

Men för Kreml kan det finnas ett ljusglimtar med Biden vid rodret. Ryska kommentatorer förutspår en Biden-administration kommer åtminstone att vara mer förutsägbar, än under Trump. En rysk tidning hävdade nyligen att relationerna mellan USA och Ryssland sjunkit "till havsbotten" under Trump. 

Det kan göra det lättare att nå enighet om pressande frågor, som New Start - det avgörande USA-ryska avtalet mellan USA och Ryssland som handlar om att hanvera antalet kärnvapenmissiler, som ska löpa ut i februari nästa år.

Biden kan agera mer förutsägbart i utrikespolitiken, röra sig tillbaka till de allierade inom Nato och driva USA mot mindre isolering i utrikespolitiken. Man är medveten om att han absolut inte vill slopa några sanktioner mot Ryssland.

Kanske kan man säga att Biden inte skulle ge Ryssland lika stor uppmärksamhet som Trump har gjort, eftersom han skulle ha fullt upp med politiken på hemmaplan och annars fokusera på Kina.

Putin har ingen ideologi förutom patriotism, under Donald Trump hyllade han liberalismens död, men har i ett uttalande nyligen sagt att han “fortfarande gillar vissa grejer med liberalism…” så det tyder på att Moskva vill gå vidare från Trump-eran och försöka bygga ett arbetsförhållande med det nya Vita huset. Det finns ingen garanti för framgång.