SWEDISH
Bilden på 17-åringen som omringades av tungt beväpnad polis fick spridning – och Olga Misik blev en av symbolerna för en ny generation som vill fälla Putin. SvD har träffat henne inför lokalvalen i Ryssland.
Publicerad 2019-09-07
MOSKVA Det är den 27 juli. Olga Misik har med sig en kopia av den ryska grundlagen. Hon sätter sig på marken, poliser med batonger, sköldar och hjälmar omringar henne. Då tittar hon ner i sina papper, läser högt och citerar lagtexten:
”Ryska federationens medborgare skall ha rätten till fredliga sammankomster.”
– Så står det. Jag ville bara påminna om att vi är här med fredliga avsikter och utan vapen – det är inte de, säger hon till SvD.
– Det är min skyldighet att kämpa för min generations frihet.
Den där dagen i somras när hon högläste grundlagen deltog tusentals demonstranter i protester som saknade tillstånd från myndigheterna. Över 1 000 människor greps. Själv har hon gripits minst fem gånger trots att hon är minderårig.
– Jag är inte rädd, trots att jag blir gripen direkt när polisen ser mig.
Hon riskerar att få betala motsvarande runt 3 000 kronor i böter efter deltagande i så kallade illegala protester.
Hon får fortfarande uppmärksamhet för händelsen. En äldre dam som får syn på henne och utbrister:
– Det är den unga duktiga tjejen som läste konstitutionen för poliserna.
Inför söndagens lokalval har det protesterats mot att oppositionens kandidater inte tillåts delta. I somras krävde demonstranterna i Moskva att ett dussintal oberoende politiker, som inte är handplockade av makthavarna, ska få ställa upp på söndag.
Som mest har uppemot 60 000 demonstranter har protesterat under en dag och det har beskrivits som det största missnöjet i Ryssland på åtta år.
Myndigheterna, lojala med president Vladimir Putin, anser att oppositionens kandidater har misslyckats samla ihop tillräckligt med namnteckningar för att registrera sig.
Olga Misik tillhör den nya generationens demonstranter – de var inte ens var födda när Putin först kom till makten. Hennes aktivistiska engagemang väcktes förra året i samband med beslutet om att börja höja ryssarnas pensionsålder. Sedan dess har Putins förtroendesiffror rasat.
Men protesterna i sig kommer inte att sänka Putins popularitet, anser Konstantin Gaaze, på tankesmedjan Carnegie Moskva.
– Förtroendet eroderar när ekonomin inte stimuleras. Putins största problem är att han inte har lyckats bekämpa fattigdomen, säger han.
Olga Misiks föräldrar ogillar hennes aktivism – hennes pappa kan inte föreställa sig ett Ryssland utan Putin.
– Jag protesterar för min egen skull, och för mitt folk. Det ger mig energi, säger Olga.
Hon ger ett blygt intryck, stammar stundtals och blir överväldigad av att hon har kallats för en demokratisk symbol. Hon bor i ett enkelt studenthem, och tillbringar de sista sommarlovsdagarna med att gå på aktivistmöten. Nyligen kom hon in på journalistlinjen på Moskvas universitet.
När SvD följer med henne på en demonstration har tusentals samlats för att kräva att ett dussintal oberoende politiker får delta i valet på söndag. Många räknar med att bli gripna. Men polisen vill undvika våld och massarresteringar och står därför redo utan att agera.
– Det är taktik. Myndigheterna vill inte tappa ansiktet ju närmare vi kommer lokalvalen, säger Arkadij Galker, styrelseordförande för människorättsorganisationen Memorial.
Under sommaren har oppositionskandidaterna som velat ställa upp i lokalvalen gripits utanför sina hem. Ett exempel är Ljubov Sobol som hungerstrejkade och greps i somras. Många har inte sett henne på en månad men syntes nu protestera med sina anhängare.
– Våra krav är rimliga. Vi har rätt att ställa upp i valet, sa Ljubov Sobol.
Olga Misik med sin mamma (till vänster) framför statyn av 1800-talsförfattaren och nationalskalden Alexander Pushkin. Foto: Denis Sinyakov
14 personer av de tusentals som greps under sommaren riskerar hårda fängelsestraff – minst åtta års fängelse. De anklagas för våldsamt upplopp, men själva hävdar de gripa att de deltagit i fredliga sammankomster. I veckan stod det klart att fem av demonstranterna släpps fria.
I megafoner uppmanar polisen Olgas grupp att lämna gatorna upprepade gånger, och sluta delta i den icke-godkända demonstrationen. Hon fortsätter ändå sin framfart på Moskvas gator in på småtimmarna.
– Jag räknar med att bli gripen nästa gång. Vi som inte ens är politiskt aktiva blir gripa, vissa av oss för att vi delar Putinkritiska inlägg i sociala medier. Men jag kommer att fortsätta protestera tills min generation får se ett annat Ryssland, säger hon och skanderar:
– Ned med tsaren! Ryssland utan Putin!
Sedan springer hon mot trafiken medan solen går ned över Kreml, samtidigt som polisen försöker spärra av gatorna med sina bilar och cirklar runt demonstranterna.
Published in Svenska Dagbladet